Húsipari technikus

A szakma ismertetése

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A húsipari technikus szaktudásával biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. Önállóan vagy mérnöki irányítással, élelmiszeripari üzemekben vagy laboratóriumokban, az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt a hús- és baromifeldolgozás területén. A technikus képesítés birtokában jó áttekintő- és irányítóképességgel, valamint az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények előállítása.

Szakma neve

Húsipari technikus

Ágazat neve

Élelmiszeripar

Szakmajegyzék száma

507210509

Képzés időtartama

5 év (felnőtteknek rövidebb képzés lehetősége)

Választható szakmairányok:

 

Kompetenciaelvárás

Megbízhatóság, önállóság, pontosság, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

A szakképzettséggel rendelkező

  • átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli az alapanyagokat, ellenőrzi a minőségüket;
  • elvégzi a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat, ellenőrzi a késztermékek minőségét és csomagolását;
  • beállítja, ellenőrzi és üzemelteti a technológiai berendezéseket, gépeket;
  • irányítja és ellenőrzi a gyártási folyamatokat és műveleteket;
  • a gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat lát el;
  • megszervezi az üzem víz- és energiagazdálkodását;
  • részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
  • részt vesz minőségbiztosítással kapcsolatos tevékenységekben.
Back To Top Img